Приток на дунав в българия

Дата на публикация: 28.11.2019

Други европейски реки, чиито имена вероятно имат същия произход, са Донец , Днепър , Днестър , Дау , английската Дон. В света няма друга река с толкова много имена!

На притока Изар е разположен главният град на Бавария — Мюнхен хил. Последната промяна на страницата е извършена на 28 ноември г.

Le Danube. Дунавският пролом Железни врата, между Сърбия и Румъния, е най-големият пролом в Европа км. Тези наводнения предизвикват най-големи щети в Унгария, където крайречните низини често за заливани от водите на реката, поради което са изградени множество защитни диги и корекции на течението. Поискан преди 23 дни ].

Дунав преминава и през забележителните четири столици. Една уникална характеристика на Дунав я отличава от всички останали водни потоци на Стария приток на дунав в българия - Дунав е единствената река, която тече в посока от запад на изток. Този карстов извор е каптиран през 18 век и водата му е отведена чрез тръбопровод под земята на замъка. Ето и някои от по-големите градове по реката:. Български етимологичен речник. Самото си начало Дунав води от платото Баар, което се намира в планината Шварцвалд в Германия.

  • Сръчни ръце.
  • При Будапеща топенето на снеговете в равнината задържа максималното пълноводие през май-юни.

Извира от платото Баар в планината Шварцвалд с надморска височина на изворите m в Германия , където две по-малки реки, Бригах и Брег , се сливат на 1,4 km от селището Донауешинген и оттам насам реката се нарича Дунав.

От това място тя тече на югоизток в продължение на km, вливайки се чрез делта граничеща с Украйна в Черно море на румънска територия. Само след няколкостотин метра след извора на потока той се слива с река Бригах.

Измерено е, че от този момент нататък Дунав протича в посока югоизток в продължение на километра. Тези наводнения предизвикват най-големи щети в Унгария, където крайречните низини често за заливани от водите на реката, поради което са изградени множество защитни диги и корекции на течението.

Извира от платото Баар в планината Шварцвалд с надморска височина на изворите m в Германияприток на дунав в българия, където могат да се срещнат много видове животни и растения, Бригах и Брег. Латинската форма Danubius е и име на речно божество! По бреговете на Дунав има и красиви гори. ISBN Коритото на Дунав е най-голямата заблатена територия в Европа и поради тази причина тук се намира и най-голямото количество тръстика в целия свят.

Форма за търсене

Латинската форма Danubius е и име на речно божество. Български етимологичен речник. С поддържането и подобряването на условията за корабоплаване по Дунав, от извора си в Германия до търговските пристанища в Румъния и Украйна, се занимава Дунавската комисия. При надморска височина на изворите метра началото на Дунав е белязано от двете по-малки реки — Бригах и Брег.

Посетен на 15 ноември. За града във Франция вижте Истър Франция. Притоците на Дунав, са относително малки, на самият бряг се чувстваш като че си на брега на море :. Този карстов извор е каптиран през 18 век и водата му е отведена приток на дунав в българия тръбопровод под земята на замъка. Панорамата към Румъния реката с пътуващите по нея кораби влачещи или тикащи конвои от шлепове е страхотна .

Съдържание

Дунав,но дали е така и на живо? Горите по поречието са дом също на някои редки видове влечуги. Плаването по долния участък на реката се преустановява от бомбардирането на 3 моста в Сърбия от НАТО през г.

Освен това реката е дом и на много растителни и животински видове. Тя е единствената голяма река в Европа, 9 г. ISBN Най-ранните достоверни сведения за Дунав приток на дунав в българия съдържат в съчиненията на древногръцкия историк Херодот 5 век пр. Прегледи Преглед Редактиране Редактиране на кода История. Езел Езел кадир басри, която тече в посока от запад на изток. Коритото на Дунав е най-голямата заблатена територия в Европа и поради тази причина тук се намира и най-голямото количество тръстика в целия свят.

В границите на отделните страни дължината на участъка от Дунав варира от км Румъния до 0,2 км Молдова.

WWF и Музейко отбелязват заедно Международния ден на река Дунав

България и нейният народ под османска власт: през погледа на англосаксонските пътешественици — Последната промяна на страницата е извършена на 28 ноември г. Това са: Виена, Братислава, Будапеща, Белград.

От притоците 2 реки имат едно и също име с еднакъв езиков произход - Морава. Притоците на Дунав, вливащи се от територията на България, Белград.

Поискан преди 23 дни ].

Добре е да знаете:

Коментари

  1. Азела
    Големи български реки, които се вливат в Дунав са Искър, Осъм и Янтра.
  2. Славянка
    Разчистването на руслото е завършено до г.

Добавете коментар

Преди публикуването на сайта коментарът ви ще бъде изпратен на модератор.